Wanneer je voor je onderneming “kilometers maakt” rijst de vraag “wat is voordeliger? Auto van de zaak of privé”.
Net als bij andere belastingvraagstukken is het antwoord hierop niet eenvoudig. Het is voor iedere situatie afzonderlijk een kwestie van berekenen.
Is je auto privé-eigendom dan mag je € 0,19 per kilometer doorbelasten en een deel van de BTW terugvragen. Is de auto zakelijk eigendom (en gebruik je hem voor meer dan 500 privékilometer) dan krijg je een bijtelling.
De bijtelling houdt in dat (doorgaans) 22% van de cataloguswaarde (kostprijs+BPM+BTW) bij je inkomen wordt geteld en meetelt voor de berekening van de te betalen inkomstenbelasting.
Een goede richtlijn krijg je door een berekening te maken via de navolgende Excelsheet. Door de “gele” vakjes in te vullen worden de “witte” vakjes berekend en heb je inzicht in wat (bij deze cijfers) het voordeligste is, Auto van de zaak of privé.
Wanneer je een voertuig zowel privé als zakelijk gebruikt dan kan het raadzaam of verplicht zijn om een kilometerregistratie bij te houden. Zie voor nadere toelichting onze blog over kilometerregistratie.
De beste oplossing kan per jaar verschillen, afhankelijk van het aantal kilometers. Doorgaans zit je aan de gemaakte keuze vast tot je weer een ander voertuig aanschaft.
Sommige ondernemers “stellen” dat ze geen privé-kilometers met hun zakelijke auto rijden. Besef dat de belastingdienst dat niet zondermeer accepteert.
Bij een boeken controle zal de belastingdienst vooraf controleren (bijvoorbeeld aan de hand van boetes) of er aanwijzingen van privé-gebruik zijn.
Ook gaan ze na of je over een privéauto beschikt. Je verplaatsen zonder auto is haast niet hard te maken. Ook als je privé een “fiat panda”-achtige auto hebt en de auto van de zaak is een dikke “Mercedes” dan zal er ook twijfel ontstaan over het niet rijden van privékilometers met de zakelijke auto.
De eisen aan een kilometerregistratie vind u via deze link op de site van de Belastingdienst