Waarom een zakelijke bankrekening

Table of Contents

Zakelijke bankrekeningnummer

Duidelijkheid voor alles met een zakelijke bankrekening

Bij de meeste banken is er een verschil qua gebruik en kosten tussen een privé bankrekeningnummer en een zakelijk bankrekeningnummer. Een zakelijk bankrekening is voor een ondernemer niet verplicht. 

 

 

Het is wel ten zeerste aan te raden om voor je zakelijke kosten en inkomsten een apart bankrekeningnummer te gebruiken. 

 

 

Ten eerste omdat de belastingdienst inzicht wil hebben in de geldstromen van een onderneming. Men wil zien welk geld er binnenkomt en welk geld er uitgaat. Op het moment dat je een bankrekening zowel privé als zakelijk gebruikt dan moet je niet alleen je zakelijke inkomsten en uitgaven kunnen verantwoorden maar ook je privé inkomsten en uitgaven. Dit is meer werk en de kans op vragen of twijfels van de belastingdienst is groter. 

 

 

Ten tweede maak je met zo een gemengde bankrekening de kosten voor je boekhouder onnodig duurder. Naast alle zakelijke mutaties moet hij ook je privé mutaties begrijpen en verwerken. 

 

 

Als we kijken naar het beperken van de tijd die een boekhouder aan je bankmutaties moet besteden dan hebben de navolgende keuzes ook een beperkende invloed .

Beperk aantal privé opnamen en stortingen op je zakelijke bankrekening

Iedere mutatie op je bankafschrift moet door een boekhouder beoordeeld en verwerkt worden. Wanneer je per week 10 privé opnames en stortingen hebt dan kost hem dat meer tijd dan wanneer het er één is. 

Lever je bankmutaties digitaal aan

Van iedere mutatie moet een aantal gegevens verwerkt worden in de boekhoudapp (datum, type mutatie, omschrijving, bedrag, btw). Dit kost, hoe minimaal ook, allemaal extra tijd. Wanneer je de mutatie digitaal aanlevert (als MT940 bestand of via een vaste bankkoppeling) dan worden de meeste gegevens automatisch geregistreerd.  Bij 10 mutaties merk je misschien niet het verschil maar als het er honderden zijn dan telt het toch aan. 

 

Een MT940 bestand download je op de zelfde wijze als een PDF. 

 

Voor een vaste bankkoppeling berekent je bank een vergoeding van enkele euro’s per maand, maar het voordeel is dat de mutaties automatisch worden ingelezen in je boekhouding. Je hebt er dan geen omkijken naar en je voorkomt vergeten of dubbele mutaties. 

Lever ook PDF's per kalendermaand aan van je zakelijke bankrekening

Naast het verwerken van de bankmutaties houd de boekhouder ook een oogje in het zijl qua volledigheid van de bankmutaties. Het saldo in de boekhoud app moet aansluiten met het saldo dat de bankapp aangeeft. 

 

Klopt het saldo dan is een PDF per jaar voldoende voor de boekhouder. Zit er een verschil in dat kan hij met pdf’s per maand sneller het verschil lokaliseren.  

Vergeet je zakelijke spaarrekening niet

Je moet in boekhouding elke zakelijke bankrekening die je gebruikt vastleggen. Vaak wordt een spaarrekening vergeten. Zonder de mutaties van je zakelijke spaarrekening worden opnames en stortingen wellicht verkeerd ingeschat door je boekhouder. Lever de mutaties van je spaarrekeningen automatisch mee. Dit scheelt tijd en geld. 

Welke bank je het beste kan kiezen hangt van je eigen voorkeur en een aantal factoren af. Een overzicht van de mogelijkheden vind je via deze link.